Elektrisch roken

In een elektrische sigaret wordt een e-Liquid door een gloeispriaaltje verdampt. Een elektrische sigaret bevat geen teer, koolmonoxide of andere toegevoegde chemische stoffen.

E-liquid

In een elektrische sigaret wordt e-liquid door een gloeispiraaltje omgezet in damp. E-liquid bestaat uit een basisvloeistof, smaakstoffen en optioneel nicotine. De basisvloeistof is meestal een combinatie van propyleenglycol of plantaardige glycerine. De nicotine wordt gewonnen uit tabaksplanten. De overheid heeft in Nederland verschillende regels voor e-liquid opgesteld. E-liquid mag in Nederland alleen verkocht worden als het aan de door de overheid gestelde eisen voldoet. Zo zijn er bijvoorbeeld eisen aan de maximumhoeveelheid in een navulverpakking (10ml), eisen aan de kwaliteit van de e-liquid en eisen aan de afgifte van de nicotinedosis (20ml/mg) (Rijksoverheid, n.d.).

Allergie

Zoals eerder benoemd, bestaat de basisvloeistof van e-liquid uit propyleenglycol of plantaardige glycerine. Ondanks dat deze stoffen zijn goedgekeurd door de overheid voor consumptie, zijn er gevallen bekend waarbij men een allergie heeft voor de stof propyleenglycol. Wanneer u denkt dat u allergisch bent voor propyleenglycol, kunt u dit testen door een klein drupje e-liquid met propyleenglycol als basisvloeistof aan de binnenkant van uw pols te druppelen en een poos te laten zitten. Raakt uw huid hiervan geïrriteerd? Dan kan het zijn dat u allergisch bent. Als u het zeker wilt weten, is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen.

Wanneer u een overgevoeligheid of allergie hebt voor propyleenglycol, is het gebruik maken van e-liquids die een basisvloeistof hebben die gebaseerd is op 100% plantaardige glycerine (VG) wellicht een optie. Het gebruik van e-liquid waar propyleenglycol in verwerkt is, wordt in dit geval afgeraden.

E-sigaret

Er zijn e-sigaretten in verschillende soorten en maten. Toch is het principe bij iedere e-sigaret het zelfde. Een elektrische sigaret zet vloeistof, door middel van een stukje katoen of andere stof met een gloeidraadje daaromheen dat verwarmd wordt, om in damp. Deze damp kan men kan inhaleren. Op deze manier wordt het effect van het roken van een sigaret nagebootst. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, ademt u geen teer of koolmonoxide in.

Bronvermelding:

Rijksoverheid, (n.d.). Regels voor de e-sigaret. Rijksoverheid. Geraadpleegd op 3 september 2019.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee