Elektrisch roken en uw gezondheid

In een elektrische sigaret wordt een e-Liquid door een gloeispriaaltje verdampt. Een elektrische sigaret bevat geen teer, koolmonoxide of andere toegevoegde chemische stoffen.

e-Liquid

In een elektrische sigaret wordt een e-Liquid door een gloeispriaaltje verdampt. Een e-Liquid bestaat uit een basis vloeistof, nicotine en smaakstoffen. De basis vloeistof is meestal propyleenglycol, een niet toxische vloeistof die is goedgekeurd voor gebruik in voedsel, cosmetica en geneesmiddelen. De nicotine wordt gewonnen uit tabaksplanten. Voor de smaakstoffen worden alleen stoffen gebruik die goedgekeurd zijn voor consumptie. Bekijk onze e-Liquids pagina voor meer informatie.

Nicotine

De nicotine die wordt gebruikt in de e-Liquids voor elektrische sigaretten wordt gewonnen uit tabaksplanten. Nicotine is schadelijk voor de bloeddruk, hart- en bloedvaten. Mensen met hart- en vaatziekten wordt afgeraden een elektrische sigaret te gebruiken. Mensen met een allergie voor propylene glycol wordt het gebruik van een elektrische sigaret afgeraden. Daarnaast zijn vloeistoffen met nicotine, die worden gebruikt voor de e-sigaret niet geschikt voor personen onder de 18 jaar of zwangere vrouwen.

Het gemiddelde toxische gehalte is ongeveer gelijk aan sigaret vervangers zoals nicotine kauwgom of pleisters. Het niveau kankerverwekkende stoffen van een elektrische sigaret ten opzichte van een normale sigaret blijkt na onderzoek tot 700 maal lager te liggen.

Schadelijke stoffen in normale sigaretten

Wanneer men een trekje neemt van een normale sigaret worden er naast nicotine nog een hoop andere, zeer schadelijke stoffen door de longen opgenomen. Denk hierbij aan teer, koolmonoxide en diverse andere toegevoegde chemische stoffen om een betere smaak te geven. Vaak wordt de tabak vanwege de kleur en smaak ook gebleekt met chemische middelen, wat de gezondheid van de roker zeer zeker niet ten goede komt.

Onderstaand een overzicht van stoffen die een sigaret wel en een elektrische sigaret niet bevat en die kort door de bocht genomen, schadelijk zijn voor uw gezondheid. Mede door de verbranding van deze stoffen zijn ze nog schadelijker dan normaal.

Schadelijke stofUitleg & nadelen
Teer Teer wordt veelal gebruikt om objecten af te sluiten van zuurstof en water. Wanneer men een sigaret rookt komt dus deze teer in de longen terecht. Het resultaat is dat de trilhaartjes in de longen worden voorzien van een laagje teer waardoor deze minder goed functioneren en de roker op den duur last krijgt van benauwdheid.
Koolmonoxide Koolmonoxide zorgt er voor dat het bloed minder goed zuurstof op kan nemen. Bij normale rokers gaat de conditie en gezondheid door deze stof dus hard achteruit. Het beschadigt ook de vaatwanden.
Arseen Wordt onder andere gebruikt in mierengif.
Benzeen Wordt gebruikt in chemische wapens, zoals napalm.
Cadmium Zit onder andere in batterijen en accu's.
Formaldehyde Wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel en bestanddeel in verf.
Nitrosaminen Worden gebruikt voor de vervaardiging van onder andere balonnen en condooms.
Methanol Wordt gebruikt als brandstof voor raketten en gevechtsvliegtuigen.
Waterstofcyanide Veelal gebruikt als industriële pesticide.

 

Er zijn elektrische sigaretten in verschillende soorten en maten. Toch is het principe bij elke elektrische sigaret het zelfde. Een e-sigaret zet vloeistof middels een stukje katoen of andere stof met een gloeidraadje eromheen om in damp, welke men kan inhaleren. Op deze manier wordt het effect van het roken van een sigaret nagebootst. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, ademt u geen teer of andere schadelijke bestanddelen die vrijkomen bij het roken van een sigaret in.