Elektrisch roken en uw gezondheid

In een elektrische sigaret wordt een e-Liquid door een gloeispriaaltje verdampt. Een elektrische sigaret bevat geen teer, koolmonoxide of andere toegevoegde chemische stoffen.

e-Liquid

In een elektrische sigaret wordt een e-liquid door een gloeispriaaltje verdampt. E-liquid bestaat uit een basisvloeistof, nicotine en smaakstoffen. De basisvloeistof is meestal propyleenglycol of plantaardige glycerine. Dit zijn niet-toxische vloeistoffen die door de overheid zijn goedgekeurd voor gebruik in voedsel, cosmetica en geneesmiddelen. De nicotine wordt gewonnen uit tabaksplanten. Voor de smaakstoffen worden alleen stoffen gebruik die goedgekeurd zijn voor consumptie. Bekijk onze e-liquids pagina voor meer informatie.

Nicotine

Uit onderzoek dat in opdracht van de Britse overheid is uitgevoerd, blijkt dat er een groot misverstand bestaat rondom nicotine. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door Public Health England, blijkt dat slechts 10% van de volwassenen begrijpt dat de meeste gezondheidsproblemen die ontstaan ten gevolge van roken niet veroorzaakt wordt door de nicotine in sigaretten. Uit de resultaten van ditzelfde onderzoek blijkt zelfs dat nicotine slechts een zeer minimaal risico voor de gezondheid met zich meebrengt. Het zijn juist de andere toxische chemicaliën, zoals teer en koolmonoxide in sigaretten en sigarettenrook, die kanker veroorzaken. Nicotine heeft hier geen aandeel in (McNeill et al., 2018).

In tegenstelling tot sigarettenrook, dat vrijkomt door de verbranding van de tabak, bevat de damp van een e-sigaret, waarbij geen verbranding plaatsvindt, geen teer of koolmonoxide. Teer en koolmonoxide zijn twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook (McNeill et al., 2018).

Allergie

Zoals eerder benoemd, bestaat de basisvloeistof van e-liquid uit propyleenglycol of plantaardige glycerine. Ondanks dat deze stoffen zijn goedgekeurd door de overheid voor consumptie, zijn er gevallen bekend waarbij men een allergie heeft voor de stof propyleenglycol. Wanneer u denkt dat u allergisch bent voor propyleenglycol, kunt u dit testen door een klein drupje e-liquid met propyleenglycol als basisvloeistof aan de binnenkant van uw pols te druppelen en een poos te laten zitten. Raakt uw huid hiervan geïrriteerd? Dan kan het zijn dat u allergisch bent. Als u het zeker wilt weten, is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen.

Wanneer u een allergie hebt voor propyleen glycol, raden we u aan om e-liquids te gebruiken die 100% plantaardige glycerine (VG) als basisvloeistof hebben. Het gebruik van e-liquid met propyleen glycol wordt in dat geval afgeraden.

Schadelijke stoffen in normale sigaretten

Wanneer men een trekje neemt van een normale sigaret, worden er naast nicotine nog een hoop andere, zeer schadelijke stoffen door de longen opgenomen. Denk hierbij aan teer, koolmonoxide en diverse andere toegevoegde chemische stoffen om de sigaret een betere smaak te geven. Vaak wordt de tabak vanwege de kleur en smaak daarnaast gebleekt met chemische middelen. Dit komt de gezondheid van de roker zeer zeker niet ten goede.

Onderstaand vindt u een overzicht van stoffen die een sigaret wel en een elektrische sigaret niet bevat en die kort door de bocht genomen, schadelijk zijn voor uw gezondheid. Mede door de verbranding van deze stoffen zijn ze nog schadelijker dan normaal.

Schadelijke stofUitleg & nadelen
Teer Teer wordt veelal gebruikt om objecten af te sluiten van zuurstof en water. Wanneer men een sigaret rookt komt dus deze teer in de longen terecht. Het resultaat is dat de trilhaartjes in de longen worden voorzien van een laagje teer waardoor deze minder goed functioneren en de roker op den duur last krijgt van benauwdheid.
Koolmonoxide Koolmonoxide zorgt er voor dat het bloed minder goed zuurstof op kan nemen. Bij normale rokers gaat de conditie en gezondheid door deze stof dus hard achteruit. Het beschadigt ook de vaatwanden.
Arseen Wordt onder andere gebruikt in mierengif.
Benzeen Wordt gebruikt in chemische wapens, zoals napalm.
Cadmium Zit onder andere in batterijen en accu's.
Formaldehyde Wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel en bestanddeel in verf.
Nitrosaminen Worden gebruikt voor de vervaardiging van onder andere balonnen en condooms.
Methanol Wordt gebruikt als brandstof voor raketten en gevechtsvliegtuigen.
Waterstofcyanide Veelal gebruikt als industriële pesticide.

 

Er zijn elektrische sigaretten in verschillende soorten en maten. Toch is het principe bij elke e-sigaret het zelfde. Een e-sigaret zet vloeistof door middel van een stukje katoen of andere stof met een gloeidraadje eromheen om in damp, welke men kan inhaleren. Op deze manier wordt het effect van het roken van een sigaret nagebootst. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, ademt u geen teer of andere schadelijke bestanddelen die vrijkomen bij het roken van een tabakssigaret in.

We zullen natuurlijk nooit beweren dat het gebruik van een elektrische sigaret helemaal geen risico’s met zich meebrengt. Desalniettemin is uit onderzoek echter wel degelijk gebleken dat elektrische sigaretten minder toxische stoffen bevatten en daarmee 95% minder schadelijk zijn dan tabakssigaretten (McNeill et al., 2015; McNeill & Hajek, 2015). 90% van de ex-rokers die nu gebruik maken van de e-sigaret, merken een vooruitgang in de gezondheid en ervaren de e-sigaret inderdaad als minder schadelijk (McNeill et al., 2018).

    • Let op: Het gebruik van een e-sigaret is niet geschikt voor personen onder de 18 jaar of zwangere vrouwen.

Bronvermelding:

Hajek, P. (2015). Underpinning evidence for the estimate that e-cigarette use is around 95% safer than smoking: authors’ note. London. Public Health England.

McNeill, A., Brose, L.S., Calder, R., Hitchman, S.C., Hajek, P., & McRobbie, H. (2015). E-cigarettes: an evidence update. A report commissioned by Public Health England. London: Public Health England.

McNeill, A., Brose, L.S., Calder, R., Bauld, L., & Robson, D. (2018). Evidence review of e-cigarettes and heated tobacco products 2018. A report commissioned by Public Health England. London: Public Health England.

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee