Ontploffende batterijen, hoe zit dat nou?

Rookwinkel Checkt: Kan een e-sigaret zomaar ontploffen?

Het zal niet de eerste keer zijn dat er een dergelijk horrorverhaal voorbij komt. De kranten smullen ervan. “E-sigaret ontploft in broekzak” is een krantenkop die we vooral in het buitenlandse nieuws, maar ook in ons eigen land, regelmatig voorbij zien komen. Maar hoe zit dit nou? Kan een e-sigaret zomaar ontploffen? Zijn die elektrische sigaretten dan werkelijk zo gevaarlijk?

Batterij

Laten we vooropstellen niet de elektrische sigaret ‘ontploft’, maar de batterij. Daar komt nog eens bij dat batterijen niet ‘zomaar’ exploderen. De batterijen in elektrische sigaretten zijn exact dezelfde batterijen als de batterijen die bijvoorbeeld in uw elektrische tandenborstel, uw tablet, uw fotocamera en in uw elektrische fiets zitten. Deze Li-ion batterijen geven in al deze apparaten vrijwel nooit problemen. Hoe kan het dan toch dat er elektrische sigaretten zijn die ontploffen? In vrijwel alle gevallen is de oorzaak van een ontplofte batterij verkeerd gebruik.

Opbergen en vervoeren

Een batterij lijkt onschuldig, en is dit bij juist gebruik ook. Veiligheidswaarschuwingen zijn er echter niet voor niets. We moeten niet vergeten dat een Li-on batterij een krachtbron is die hoge spanningen kan genereren. Op het moment dat er wrijving ontstaat tussen twee batterijen of tussen een batterij en ander metaal zoals muntgeld of sleutels, kan er kortsluiting ontstaan. Om deze redenen is het zeer onverstandig om batterijen onbeschermd op te bergen of te vervoeren. Daarnaast kan ook een val van het apparaat schade toebrengen aan de batterij. We raden u dan ook aan om altijd een daarvoor bestemde battery case of etui te gebruiken.

    • Let op: Bewaar uw batterijen nooit los, maar gebruik een battery case om uw batterijen op de bergen of te vervoeren!

Het opladen van de batterij

Buiten rekening houden met het vervoeren en opbergen van een batterij, is het van belang om stil te staan bij de manier waarop u de batterij oplaadt. Het komt namelijk regelmatig voor dat men een batterij oplaadt met een adapter die hier niet geschikt voor is. De zogenaamde “snelladers” die tegenwoordig bij mobiele telefoons of tablets geleverd worden, geven bijvoorbeeld een hogere spanning af dan de batterijen aankunnen. Dit kan resulteren in een defect in de batterij. Let daarom altijd goed op de specificaties van uw batterij én van uw adapter en gebruik altijd een lader die voldoet aan de aanbevolen specificaties. Gebruik daarnaast altijd originele batterijen van betrouwbare merken.

Het is bij voorbaat niet verstandig om goedkope, merkloze opladers te gebruiken. We raden u aan om originele opladers te gebruiken van betrouwbare en gerenommeerde fabrikanten. Dit zijn opladers die getest zijn en aan verschillende veiligheidseisen voldoen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een merkloze en goedkope oplader plotseling in brand vliegt, of de Micro USB poort van een apparaat of het stopcontact een optater geeft.

Hebt u een MOD waar u de batterij uit kunt halen? Dan is het verstandig om een externe oplader te gebruiken. Een externe lader is een oplader met houders waar u uw batterijen rechtstreeks in kunt plaatsen. Door uw batterijen op deze manier op te laden, zijn deze sneller vol dan wanneer u ze via uw MOD oplaadt. Ook is deze manier van opladen beter voor uw batterijen én wordt uw MOD niet extra belast.

Neem daarnaast de veiligheidsregels in acht zoals u dat ook doet bij het opladen van ieder ander apparaat. Tijdens het opladen kan een batterij warm worden. Leg uw elektrische sigaret dan ook niet op een bed, onder een kussen of op een andere plek waar de warmte niet goed weg kan. Haal na het opladen de adapter uit het stopcontact. Daarnaast is het verstandig om een apparaat niet te lang onbeheerd achter te laten als deze aan het opladen is.

    • Let op: Let altijd goed op de specificaties van uw e-sigaret en van uw oplader. Gebruik altijd originele opladers van betrouwbare fabrikanten!

Mechmods

Een elektronische sigaret of een MOD beschikt over allerlei beveiligingen om kortsluiting en dergelijke te voorkomen en veilig gebruik te garanderen. Met een normale e-sigaret of MOD van een origineel merk, waar men niet zelf aan gesleuteld heeft, zal dan ook niet zomaar iets mis gaan. Waar het vaak mis gaat is met de zogenaamde mech-MODs. Bij deze mechanische MOD’s gaat de stroom rechtstreeks de batterij uit. Zij beschikken dan ook niet over dergelijke beveiligingen om veilig gebruik te kunnen garanderen. Omdat het redelijk wat technisch inzicht vereist om goed met een mech-MOD om te gaan, gebeuren hier de meeste ongelukken mee. We raden het u dan ook ten strengste af om een dergelijk apparaat in gebruik te nemen, als u niet over de benodigde technische kennis beschikt.

Tot slot

Laat u zich niet afschrikken door de horrorverhalen die u voorbij ziet komen op internet! Een elektrische sigaret is een apparaatje dat vol zit met kleine elektronica. Net zoals met uw telefoon, is het dus belangrijk dat de e-sigaret met zorg wordt gebruikt om defecten en schade te voorkomen. Zolang u altijd originele batterijen gebruikt en deze oplaadt, vervoert en opbergt zoals voorgeschreven, is de kans ontzettend klein dat er iets gebeurt met uw batterij. Lees daarnaast altijd de bijgevoegde handleiding door, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Neem alle veiligheidsregels in acht, en dampen maar!

Veiligheid voorop!

Welkom bij

De producten op onze website zijn alleen geschikt voor volwassenen. Om gebruik te maken van onze website dient u 18 jaar of ouder te zijn.


Bent u 18 jaar of ouder?

Ja Nee